Millä miettein syksyyn?

Ajankohtaista,Puheenvuorot

Valtuustokausi lähenee loppuaan, mutta vielä on yksi talvi edessä ennen kevään kunnallisvaaleja. Jos mahdollista, tuleva syksy ja talvi tulevat olemaan päätöksenteon näkökulmasta vielä aiempaakin vaikeampia. Korona kurittaa kuntataloutta, eikä kenelläkään taida olla vielä selvää käsitystä epidemian taloudellisista vaikutuksista.

Itselläni on yhä kova luottamus siihen, että Liedossa saadaan tehtyä vaikeitakin päätöksiä hyvässä hengessä. Vaalien lähestyminen tuo väistämättä oman värinsä päätöksentekoon ja näkemyseroja pyritään tuomaan esiin, vaikka pieniäkin sellaisia. Näin kuuluu ollakin, mutta päätöksiä pitää silti pystyä tekemään.

Hieman kauhunsekaisin tuntein odotan kuitenkin tulevia vaaleja, sillä pelkään, että ääriliikkeiden valta tulee kasvamaan. Vihapuheet ovat lisääntyneet, samoin avoin rasismi. Ihmisiä pelotellaan maahanmuutolla ja suomalaisen yhteiskunnan muutoksella, vaikka ilmiöinä molemmat ovat yhtä vanhoja kuin itsenäinen maamme.

Pelolla on helppo herkutella ja kiukuttelulla saa ääniä. Tärkeää olisi kuitenkin pystyä tarjoamaan jotain, joka vie yhteiskuntaamme eteenpäin. Me sosialidemokraatit olemme osoittaneet kuluvalla hallituskaudella, miten tärkeää on se, että meillä kaikilla on sama suunta. Se vaatii paljon työtä ja viisautta sekä suurta sydäntä, joka on avoin kaikille taustaan katsomatta.

Vihalla ja kostolla mässäily ei kuulu poliittiseen demokratiaan, vaan fanaattiseen diktatuuriin. Historian kirjat osoittavat, miten käy yhteiskunnille, jossa viha vie voiton rakkaudesta. Sokea usko siihen, että ääriliikkeet tekisivät yhteiskunnastamme paremman paikan asua, jaksaa hämmästyttää itseäni.

Yhteiskuntamme ei ole ongelmaton, eikä sitä kukaan väitäkään. Sosiaalipolitiikan asiantuntijana tiedän hyvin, miten vaikeissa olosuhteissa osa perheistämme elää ja miten vähän osalla meistä on voimia uskoa tulevaan. Sosiaaliturvauudistukselle on tarvetta, samoin sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukselle. Nämä molemmat vaativat vahvaa asiantuntemusta ja poliittista viisautta.

Ongelmia ei ratkaista siis kiukkupotkuraivareilla, vaan rakentavalla yhteistyöllä. Liedon kunnanvaltuuston puheenjohtajana voin todeta ylpeästi, että valtuustossamme yhteishenki on hyvä. Toivottavasti se näkyy myös teille kuntalaisille.

Toivotan kaikille oikein hyvää syksyn alkua koronatilanteesta huolimatta!

Minna Ylikännö, Liedon kunnanvaltuuston pj.