Meidän Liedossa on ollut hyvä johtaa valtuustoa

Kuntavaalit 2021,Puheenvuorot

Valtuustokausi on päättymässä ja uusi alkaa elokuussa. Sitä ennen käymme vaalit, joiden tulos on aina yhtä suuri yllätys.

Viime vaaleissa saimme seitsemän valtuustopaikkaa. Vaalien jälkeen lähdimme tekemään yhteistyötä Liedon kokoomuksen kanssa ja vaikka emme aina ole valtakunnan politiikassa tai kunnallispolitiikassakaan samaa mieltä asioista, yhteistyö on sujunut hyvin. Kunnallisessa päätöksenteossa tärkeää on luoda sekä kuntalaisille että yrityksille hyvät edellytykset elää ja kukoistaa. Nämä tavoitteet ovat meille sosialidemokraateille ja kokoomukselle yhteisiä.

Yhdessä katseemme suuntautuvat Varsinais-Suomen kasvuun ja seudulliseen yhteistyöhön Turun alueen kuntien ja kaupunkien kanssa. Käymme aiempaa aktiivisemmin keskusteluja kuntien ja kaupunkien poliittisen johdon kanssa, jotta pystymme tulevaisuudessa kilpailemaan muiden talousalueiden kanssa osaavasta työvoimasta, asukkaista ja samalla myös hyvinvoinnista.

Mitä sitten olemme saavuttaneet hyvällä yhteistyöllä? Olemme saaneet kuluvalla valtuustokaudella luotua uusia työpaikkoja ja sitä kautta lisättyä kunnan ja kuntalaisten hyvinvointia. Avantin alueelle on tullut uusia erittäin merkittäviä kansainvälisiä toimijoita ja alueen merkitys logistiikan ja sitä tukevien palvelujen keskuksena on entisestään vahvistunut.

Toki olemme joutuneet yhä edelleen elämään suu säkkiä myöten. Valtakunnan tasolla kunnat velkaantuvat nyt rajusti ja vaikka mekin saimme valtiolta koronapandemian menoihin tukea, ei tulevaisuus näytä talouden suhteen ruusuiselta. Vaikka me sosialidemokraatit perustamme hyvinvointivaltion yhteiseen verotukseen ja jaettuun riskiin, emme mekään halua rasittaa kuntalaisia liiallisella verotuksella. Se tarkoittaa sitä, että tulevallakin valtuustokaudella teemme muiden ryhmien kanssa hyvässä hengessä työtä talouden tasapainottamiseksi.

Valtuuston puheenjohtajana olen ilolla seurannut valtuuston työskentelyä sekä yleensä että etenkin nyt koronapandemian aikaan. Siirryimme nopeasti virtuaalikokousten maailmaan ja jouduimme pohtimaan päätöksenteossa asioita, joita en olisi koskaan uskonut kohtaavani kunnallispoliitikkona. Onneksi nyt toukokuun loppua elettäessä monet ovat saaneet jo ensimmäisen rokotuksen ja voimme kesän jälkeen siirtyä elämään hieman normaalimpaa elämää.

Olen myös ilolla seurannut yhteistyön henkeä, joka vallitsee valtuustossa. Vaikka poliittisten ryhmien välillä on näkemyseroja – kuten kuuluu ollakin – olemme saaneet päätökset tehtyä. Valitettavaa on toki se, että sosiaalisessa mediassa keskustelut sekä ennen että jälkeen päätökseteon on ajoittain ilkeää ja jopa hyökkäävää. Sellaisen soisin loppuvan myös Liedossa ensi valtuustokaudella.

Tehdyt päätökset eivät kaikkia tietenkään miellytä. Olemme joutuneet leikkaamaan palveluista, vaikka se on tehnyt kipeää. Kuntien tehtävä kun kuitenkin on tarjota palveluita, jotka luovat hyvinvoivan ja sivistyneen yhteisön.

Iloisin olen tietenkin oman valtuustoryhmämme toiminnasta. Liedon sosialidemokraattiset valtuutetut ovat tehneet työtä kuntalaisten eteen suurella sydämellä ja myös suurella osaamisella. Joukossamme on osaajia niin terveydenhoidon, sosiaalialan, rakentamisen, julkishallinnon kuin yrittämisenkin aloilta. Olen ylpeä meistä!

Haluankin kiittää kaikkia tovereitani menneestä valtuustokaudesta ja toivottaa nyt ehdokkaana oleville menestystä vaaleissa. Yhdessä rakennamme alkavallakin valtuustokaudella Meidän Liedosta kaikille hyvää paikkaa elää ja yrittää.

Minna Ylikännö, kunnanvaltuuston pj.